keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Voihan Yrtti!

Mä en oo tainnut montakaan kertaa aikaisemmin ostella tuoreita yrttejä.
Vaikka oon ostanut Arabian Kanerva mokkakuppeja ihan osittain yrttiruukuiksi ajatuksena että sitten joskus voisin niihin yrttejä ostaa.
Niinkui monen muunkin oston kohdalla ajattelen noin!
Mutta eikö se oo silloin harkittu ostos ku sille on joskus tulevaisuudessa käyttöä!? :D
Tuoreet yrtit on kyl ihan toista ku kuivatut ja pussitetut.
Josko näitä meillä useamminkin näkis!!!
Basilika on se tunnetuin ja suosituin yrtti.
 Basilika on alkuperältään kotoisin Aasiasta ja Afrikasta. Eurooppaan basilika saapui todennäköisesti Aleksanteri Suuren joukkojen mukana vuosien 356–323 eaa. välillä. Antiikin roomalaiset pitivät tätä yrttiä pyhänä ja arvelivat, että sen voima vähenee, jos sitä ei kohdella riittävän kunnioittavasti. Poimintaa varten kehitettiinkin aivan erityinen työkalu, jolla poimiminen onnistui häväisemättä kasvin pyhyyttä. Poiminnan aikana oli myös määrätty, että paikalla ei saa olla epäpuhtaita henkilöitä, esimerkiksi naisia joilla on kuukautiset.

Basilika saapui Englantiin 1500-luvun puolivälissä. Keskiajalla vaikuttanut kirjailija Platina ilmeisesti piti maustebasilikasta paljon, sillä vaikka hänen mukaansa lääkäri Chrysippus väitti sen olevan paha vatsalle, heikentävän silmiä, tuovan hulluutta ja vahingoittavan maksaa, niin Platina oli valmis kumoamaan nämä väitteet väärinä. Lisäksi hän väitti, että viinietikalla maustettuna se ehkäisee pyörtymiseltä.
Afrikkalainen legenda väittää basilikan suojaavan skorpioneilta. Eurooppalainen tietämys väittää joskus basilikan olevan saatanan symboli, kun taas Intiassa basilikaa kunnioitetaan kasvina suuresti. Intiassa basilikaa käytetään mausteena vain vähäisissä määrin, mutta sillä on hindujen keskuudessa vahva uskonnollinen merkitys, koska se on pyhitetty Vishnulle ja se symboloi Vishnun vaimoa, eli yltäkylläisyyden jumalatarta Lakshmia tai Vishnun useiden ilmentymisten vaimoja. Nykypäivän Italiassa basilika on rakkauden symboli, mutta antiikin Kreikassa se merkitsi vihamielisyyttä.

Giovanni Boccaccion Decameronessa (n. 1350) ikimuistettava kammottava taru (novelli V) kertoo Lisabettasta, jonka veljet tappavat Lisabettan rakastajan. Rakastaja ilmestyy Lisabettan uneen ja näyttää mihin hänet haudattiin. Lisabetta kaivaa myöhemmin rakastajansa pään haudasta ja laittaa sen basilikaruukkuun, jota hän kastelee päivittäin kyynelillään. Hänen veljensä ottavat ruukun pois, ja Lisabetta kuolee suruun pian sen jälkeen.
Joten pidettäneenkö mekin tätä rakkauden yrttinä! :)
Tilli on meillä tunnettu kalan mausteena.
Tilli eli maustetilli (Anethum graveolens) on yksivuotinen Aasiasta peräisin oleva . Se kasvaa luonnonvaraisena Välimeren ympäristössä, mutta sitä käytetään enimmäkseen mausteena Pohjoismaissa, Venäjällä ja Puolassa – tosin myös intialaineintialainenuntee tillin. Suomessa se on yksi viljellyimmistä yrteistä.

Tieteellisen nimensä (Anethum) on tilli saanut siitä, että se kasvaa varsin nopeasti, sillä kreikkalaiset sanat ano theo tarkoitavat "ylös juoksen". Jo roomalaisten gladiaattorien on kerrottu syöneen ”Anethum”-nimistä yrttiä, jonka sanottiin lisäävän heidän voimiaan.
Englantilainen ja muihinkin kieliin tullut nimi dill tai suomen kieleen tullut tilli tulee muinaisnorjalaisesta tai saksilaisesta dilla-verbistä, joka tarkoittaa tuudittamista tai unettamista. Nimi juontaa juurensa siitä, että lasta oli tapana sivellä tillivedellä, jotta tämä nukahtaisi helpommin.. 

Suomeen tilli saapui 1600-luvulla, mutta jo muinaiset egyptiläiset käyttivät tilliä ruuansulatusta parantavana lääkkeenä ja myös hajusteena. Tillistä tehdyn mehun rauhoittavan levottomia lapsia. Tilliteen uskotaan myös lisäävän  maidoneritystä.
 Tulisiko tillillä se uni?

Itseäni on kiinnostanu jo jonkin aikaa se kun yrttejä käytettiin ennen vanhaa parantamislääkkeinä.
 Ilmeisesti lempisarjani eli Hovimäen Maria parantajan innoittamana.
Olisko yrteistä vieläkin lääkkeeksi?
Yrtit ovat tällä hetkellä kovin pinnalla, jossei ruuassakin, niin myös sisustuksessakin!
Nimittäin monenmoisia tauluja/julisteita löytyy yrteistä.
Kuva lainattu netistä!
Yrteissähän on lehdet, kuten myös Pehtoori salaatissa.
Tällähän viikolla MakroTex-haasteena oli kasvien lehdet, joten Tässä on mun lehdet.
Pieni Lintu - MakroTex challenge
Muiden lehtiin voit käydä tutustumassa täällä^^

11 kommenttia:

  1. Odotan jo kovasti, että saisin kylvää yrtien siemenet maahan.. Se on niin ihana ruokaa laittaessa, kun mausteet saa omasta pihasta <3. Ruohosipulia onkin nyt jo saanut. Yrtit kiinnostavat hevosten hoidossa. Luontoäidin hevoset sivusto tarjoaa hirmu hyvän luettelon turvallisista kasveista ja mihin ne vaikuttavat. :)

    VastaaPoista
  2. Tuo posteri on kiva...yrtit täälläkin odottaa kasvihuoneeseen pääsyä...ehkä viikonloppuna....

    VastaaPoista
  3. Hyvää tietoa basilikasta ja tillistä, tuo posteri on tosi kiva! :)

    VastaaPoista
  4. Kiva postaus, kun satun olemaan yrttihullu..kin. Itsellä jo kasvamassa..no meillä kevät hiukan pidemmällä (saksa) kun suomessa.Yrteissä on voimaa ja lehtiä :)

    VastaaPoista
  5. Tuoreet yrtit ovat todella ihana asia. Basilika on meillä se ihan ehdoton ja kaikki muu tulee sitten perässä.

    VastaaPoista
  6. Todellinen tietopaketti ja hienoja yrttejä. Tuo taulukuva on kyllä yliveto.

    T. Täysin arkista

    VastaaPoista
  7. Olipa monta kivaa postausta, kun olen ollut poissa blogistaniasta. Kyllä tuoreet yrtit on parasta. Vielä on yrtit kylvämättä, mutta vielähän tässä ehtii. Mukavaa viikonloppua tv Liisa

    VastaaPoista
  8. Itse kasvatan yrttejä kesällä kasvilaatikossa tai ruukussa. Basilika on vain niin kylmän arka että monet kerrat kesänalussa se on nuupahtanut. Tuoreet yrtit on ihan ehdoton ruuan laitossa ja salaatissa. Kiva postaus ja tietopaketti. Mukavaa viikonloppua

    VastaaPoista
  9. Monet siemenet on jo kylvetty ja odottelen vain, milloin voin taimet siirtää puutarhaan lkasvilaatikoihin. Basilika kyllä saa taas tänäkin vuonna elää ruukuissaan keittiön ikkunalla valvovan silmän alla. Siitä on sitten hyvä nyppäistä ruokiin ja samalla muistaa sen kastella.

    VastaaPoista
  10. Tänä keväänä olen ollut todella laiska istutusten suhteen :P

    VastaaPoista
  11. Hieno vastaus haasteeseen ja kauniit kuvat! :)

    VastaaPoista

Kiitos, kun jätit kommentin käynnistäsi! <3